Magazin
18 ogledov

Turizem v povojih

Filipini Luka Pongrac
Ko plačate letalsko vozovnico za Filipine, se začne užitek, kjer denar ni ovira. Od rajskih plaž do trekinga.

Petsto- ali šeststoevrski let (z izjemo poletnih mesecev med junijem in septembrom) s katerega od večjih evropskih letališč loči Slovence od Filipinov, otoškega raja v Tihem oceanu, ki ga sestavlja sedem tisoč otokov. Po pristanku v milijonskem glavnem mestu Manila je treba biti pripravljen na slabe avtobusne povezave z goratim severom, za osrednji in južni del z otoki pa je potrebna le predhodna rezervacija notranjih letov, ki jih je mogoče dobiti že za dobrih 30 evrov.

Vsi po angleško

Prednost te azijske destinacije je, da je uradni jezik poleg filipinskega tagaloga tudi angleščina, ki jo govorijo praktično vsi – tako babice kot otroci, celo v najmanj turističnih predelih. Večinsko krščansko prebivalstvo ni vajeno barantanja za cene, prav tako turistov običajno ne poskušajo ogoljufati. Vseeno pa velja poskusiti cene vodičev, taksistov ali nastanitev spustiti za kakih 20 odstotkov, saj jih domačini radi “prilagodijo” nefilipinskim turistom. Teh je sicer malo, večina namreč okupira Tajsko, Bali, Malezijo in druge azijske destinacije.

Skok na sever

Kljub kar 7.107 otokom in peščenim plažam je na Filipinih vredno obiskati sever z riževimi terasami. Te so najprivlačneje zelene v času, preden riž žanjejo, kar je v različnih predelih ob različnem času. Z lokalnimi vodiči se velja podati na eno- ali večdnevni treking skozi vasi.

Pobeg iz turističnih središč

Če bi se radi izognili evropskim turistom, ne obiskujte najpopularnejših plaž na otoku Boracay ali plaže Alona na otoku Panglao. Priporočamo miniaturni Siquijor. Več o tem pišejo znani vodniki, na primer Lonely Planet.

Papaja za zajtrk, sok iz manga za malico

Večina prenočišč tako v severnem goratem delu Filipinov kot v ravninskem oziroma otoškem delu ponuja obilne zajtrke za od evra in pol do največ treh evrov. Ti so navadno ameriški, filipinski in nekatere variacije prvih dveh. Jajca, slanina, posušene ribe in riž ali toast so sestavine, ki se pojavljajo največkrat, ob tem pa domačini obvezno ponudijo še banane, papajo ali mango. Nič neobičajnega niso niti naravni sokovi ali smoothieji iz katerega od zgoraj omenjenih sadežev, za katere je treba odšteti od evra do evra in pol. V južnejših predelih je popularna tudi kokosova voda, ki jo pijemo iz razpolovljenih še zelenih kokosov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.