Učinkovito nad madeže

Foto: Žurnal24 Za madeže poskrbite že pred pranjem. (Foto: Shutterstock)
Pri čiščenju madežev s tkanin je pomembno, da ukrepate kar se da hitro - tako boste madeže odstranili le z enim pranjem in brez uporabe agresivnih čistil.
Oglej si celoten članek

Sladoled. Mineralna voda je pravi SOS za sladoledne madeže. V njej za nekaj minut namočite umazan del oblačila in takoj, ko je to mogoče, oblačilo operite v pralnem stroju.

Rdeče vino. Madeže rdečega vina boste z bele tkanine odstranili s pomočjo učinkovite mešanice, ki jo pripravite iz žličke nežnega detergenta za pranje posode, pol skodelice mlačne vode in žlice belega kisa. Madeže z mešanico dobro natrite, pustite učinkovati nekaj minut in operite v pralnem stroju. Če so se madeži že posušili, oblačilo pred pranjem čez noč postavite v hladilnik.

Znojni madeži.
Takšne na bombažnih in lanenih oblačilih odstranite s pomočjo belega kisa – pred pranjem del oblačila namočite v kis in podrgnite.

Madeži sadja. Bombažna oblačila najprej sperite pod mlačno vodo, nato pa umazane dele namočite še v toplo mleko. Pri belih oblačilih lahko na madeže kapnete malo limoninega soka. Oblačila nato operite v pralnem stroju.

Kava in čaj
. Tudi te madeže boste lažje odstranili, če boste oblačilo pred pranjem namočili v mešanici toplega mleka in malo detergenta. Oblačilo namakajte čez noč.

Paradižnik.
Ste se umazali s paradižnikom ali kečapom? Madeže boste odstranili s pomočjo otroškega pudra. Tega na madeže nanesite kar se da hitro, ko se ta posuši, pa madeže ščetkajte ali oblačilo operite v pralnem stroju. Če otroškega pudra nimate, madeže takoj sperite pod mrzlo vodo.

Kri.
Naj vam krvavi madeži ne povzročajo preglavic. Odstranite jih z namakanjem oblačil v hladni vodi, ki ji primešate nekaj žlic soli.

Plesen.
Na vlažnih ali mokrih oblačilih se rada naredi plesen, ki pa jo lahko odstranite z limoninim sokom – pred pranjem oblačilo namočite v topli vodi, v katero ste primešali sok ene limone.

Krema. Madeže, ki jih na oblačilih pustijo kreme za sončenje, boste odstranili lažje, če jih boste pred pranjem zdrgnili z nežnim detergentom.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.