Magazin
1976 ogledov

Učinkovito nad madeže

Za madeže poskrbite že pred pranjem. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Pri čiščenju madežev s tkanin je pomembno, da ukrepate kar se da hitro - tako boste madeže odstranili le z enim pranjem in brez uporabe agresivnih čistil.

Sladoled. Mineralna voda je pravi SOS za sladoledne madeže. V njej za nekaj minut namočite umazan del oblačila in takoj, ko je to mogoče, oblačilo operite v pralnem stroju.

Rdeče vino. Madeže rdečega vina boste z bele tkanine odstranili s pomočjo učinkovite mešanice, ki jo pripravite iz žličke nežnega detergenta za pranje posode, pol skodelice mlačne vode in žlice belega kisa. Madeže z mešanico dobro natrite, pustite učinkovati nekaj minut in operite v pralnem stroju. Če so se madeži že posušili, oblačilo pred pranjem čez noč postavite v hladilnik.

Znojni madeži.
Takšne na bombažnih in lanenih oblačilih odstranite s pomočjo belega kisa – pred pranjem del oblačila namočite v kis in podrgnite.

Madeži sadja. Bombažna oblačila najprej sperite pod mlačno vodo, nato pa umazane dele namočite še v toplo mleko. Pri belih oblačilih lahko na madeže kapnete malo limoninega soka. Oblačila nato operite v pralnem stroju.

Kava in čaj
. Tudi te madeže boste lažje odstranili, če boste oblačilo pred pranjem namočili v mešanici toplega mleka in malo detergenta. Oblačilo namakajte čez noč.

Paradižnik.
Ste se umazali s paradižnikom ali kečapom? Madeže boste odstranili s pomočjo otroškega pudra. Tega na madeže nanesite kar se da hitro, ko se ta posuši, pa madeže ščetkajte ali oblačilo operite v pralnem stroju. Če otroškega pudra nimate, madeže takoj sperite pod mrzlo vodo.

Kri.
Naj vam krvavi madeži ne povzročajo preglavic. Odstranite jih z namakanjem oblačil v hladni vodi, ki ji primešate nekaj žlic soli.

Plesen.
Na vlažnih ali mokrih oblačilih se rada naredi plesen, ki pa jo lahko odstranite z limoninim sokom – pred pranjem oblačilo namočite v topli vodi, v katero ste primešali sok ene limone.

Krema. Madeže, ki jih na oblačilih pustijo kreme za sončenje, boste odstranili lažje, če jih boste pred pranjem zdrgnili z nežnim detergentom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.