Umrl legendarni kitarist Les Paul

Foto: Žurnal24 Les Paul na Les Paul Tribute koncertu v Carnegie Hall.
V 94. letu starosti je danes umrl legendarni ameriški kitarist Les Paul, ki je z izumom električne kitare in večkanalnega snemanja spremenil tok glasbene zgodovine.
Oglej si celoten članek
 
 

Kmalu smo dojeli, da je moč v glasbi zelo pomembna. Neverjetno se mi je zdelo, ko sem dojel, da greš pri izražanju lahko preko standardnih meja. Danes nihče ne bo več pel brez mikrofona in ozvočenja.

Les Paul

 
Kot je sporočil proizvajalec kitar Gibson, je Les Paul umrl za posledicami pljučnice v bolnišnici v White Plainsu. Ob strani so mu stali sorodniki in prijatelji. Paul je veliko prispeval k vzponu rock'n'rolla in izumil večkanalno snemanje, ki je glasbenikom omogočilo, da so vsak inštrument in glas posneli posebej, na koncu pa vse posnetke združili v enega.

Paul je s svojo ženo Mary Ford – poročena sta bila od leta 1949 do leta 1962 – prejel 36 zlatih plošč in imel enajst uspešnic na prvem mestu lestvic, med njimi Vaya Con Dios, How High the Moon in Lover.

Les  Paul se je od malega ukvarjal z glasbo. Leta 1941 je izumil tako imenovani The Log, pravokotni kos lesa z jeklenimi strunami. "Z Logom sem šel v disko in igral. Seveda so vsi mislili, da sem nor," je pojasnil Paul. Kasneje je dodal tako imenovana krila in svojemu izumu ustvaril klasično kitarsko obliko.

Paul velja tudi za enega od izumiteljev električne kitare, ki je postala priljubljena sredi 40. let 20. stoletja, pravi "bum" pa je doživela s prihodom rocka v 50. letih. Leta 1952 je Gibson začel proizvajati kitaro z imenom legendarnega kitarista. V zgodovini so si jo številni kitaristi "prisvojili". Pete Townsend (The Who), Steve Howe (Yes) in Jimmy Page (Led Zeppelin) so vsi igrali na Gibson Les Paul kitaro.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.