Magazin > Film & Glasba & TV
4 ogledov

Umrl legendarni kitarist Les Paul

Les Paul na Les Paul Tribute koncertu v Carnegie Hall. Žurnal24 main
V 94. letu starosti je danes umrl legendarni ameriški kitarist Les Paul, ki je z izumom električne kitare in večkanalnega snemanja spremenil tok glasbene zgodovine.
 
 

Kmalu smo dojeli, da je moč v glasbi zelo pomembna. Neverjetno se mi je zdelo, ko sem dojel, da greš pri izražanju lahko preko standardnih meja. Danes nihče ne bo več pel brez mikrofona in ozvočenja.

Les Paul

 
Kot je sporočil proizvajalec kitar Gibson, je Les Paul umrl za posledicami pljučnice v bolnišnici v White Plainsu. Ob strani so mu stali sorodniki in prijatelji. Paul je veliko prispeval k vzponu rock'n'rolla in izumil večkanalno snemanje, ki je glasbenikom omogočilo, da so vsak inštrument in glas posneli posebej, na koncu pa vse posnetke združili v enega.

Paul je s svojo ženo Mary Ford – poročena sta bila od leta 1949 do leta 1962 – prejel 36 zlatih plošč in imel enajst uspešnic na prvem mestu lestvic, med njimi Vaya Con Dios, How High the Moon in Lover.

Les  Paul se je od malega ukvarjal z glasbo. Leta 1941 je izumil tako imenovani The Log, pravokotni kos lesa z jeklenimi strunami. "Z Logom sem šel v disko in igral. Seveda so vsi mislili, da sem nor," je pojasnil Paul. Kasneje je dodal tako imenovana krila in svojemu izumu ustvaril klasično kitarsko obliko.

Paul velja tudi za enega od izumiteljev električne kitare, ki je postala priljubljena sredi 40. let 20. stoletja, pravi "bum" pa je doživela s prihodom rocka v 50. letih. Leta 1952 je Gibson začel proizvajati kitaro z imenom legendarnega kitarista. V zgodovini so si jo številni kitaristi "prisvojili". Pete Townsend (The Who), Steve Howe (Yes) in Jimmy Page (Led Zeppelin) so vsi igrali na Gibson Les Paul kitaro.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.