Umrla je Milena Grm

Foto: Žurnal24 Milena Grm (Foto: Goran Bertok/arhiv SMG)
V ponedeljek je na Jesenicah po dolgotrajni bolezni umrla dramska igralka Milena Grm, so sporočili iz Slovenskega mladinskega gledališča.
Oglej si celoten članek

Iz Slovenskega mladinskega gledališča so sporočili, da je v ponedeljek na Jesenicah po dolgotrajni bolezni umrla dramska igralka Milena Grm (rojena 22. aprila 1942 v Bohinjski Bistrici), ki se je najbolj spominjamo po vlogah v Slovenskem mladinskem gledališču – bila je članica prve igralske ekipe, ki je poleg ustvarjanja predstav za mladino igrala tudi v takratnih eksperimentalnih gledališčih (Oder 57, Eksperimentalno gledališče itd.), kar je zaznamovalo njeno igralsko pot.

Milena Grm je ostala članica SMG do upokojitve in je v tem gledališču ustvarila mnogo vidnih vlog. Ustvarjalno je sodelovala v širokem razponu estetik, ki so se vršile v tem gledališču in ga s tem pomagala vzpostaviti.

V zadnjih letih je sodelovala v več predstavah gledališča GOML, pa tudi v eksperimentalnem in avantgardnem gledališču, denimo v več predstavah Dragana Živadinova (nazadnje leta 1998 v Obredu poslavljanja), z Damirjem Zlatarjem Freyem (Beg iz pekla, 1996, Koreodrama Ljubljana; Hilda, 1997; Schizophrenia, 1997, Koreodrama Ljubljana v koprodukciji s Festivalom Ljubljana, Mittelfestom in Asti teatrom).

Dejavno je sodelovala v gledališkem življenju ter bila članica nekaterih komisij za podelitev nagrad (npr. 6. otroški festival gledaliških sanj). Leta 1988 je za celoten igralski opus in za vlogo Sove v Medvedu Puju dobila nagrado ZDUS.

Grmova je nastopila tudi v filmih, med drugimi v Ljubezen nam je vsem v pogubo v režiji Jožeta Galeta in Begunec režiserja Janeta Kavčiča, preizkusila se je tudi v režiji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.