Magazin > VIP
95 ogledov

Umrla je Milena Grm

Milena Grm (Foto: Goran Bertok/arhiv SMG) Žurnal24 main
V ponedeljek je na Jesenicah po dolgotrajni bolezni umrla dramska igralka Milena Grm, so sporočili iz Slovenskega mladinskega gledališča.

Iz Slovenskega mladinskega gledališča so sporočili, da je v ponedeljek na Jesenicah po dolgotrajni bolezni umrla dramska igralka Milena Grm (rojena 22. aprila 1942 v Bohinjski Bistrici), ki se je najbolj spominjamo po vlogah v Slovenskem mladinskem gledališču – bila je članica prve igralske ekipe, ki je poleg ustvarjanja predstav za mladino igrala tudi v takratnih eksperimentalnih gledališčih (Oder 57, Eksperimentalno gledališče itd.), kar je zaznamovalo njeno igralsko pot.

Milena Grm je ostala članica SMG do upokojitve in je v tem gledališču ustvarila mnogo vidnih vlog. Ustvarjalno je sodelovala v širokem razponu estetik, ki so se vršile v tem gledališču in ga s tem pomagala vzpostaviti.

V zadnjih letih je sodelovala v več predstavah gledališča GOML, pa tudi v eksperimentalnem in avantgardnem gledališču, denimo v več predstavah Dragana Živadinova (nazadnje leta 1998 v Obredu poslavljanja), z Damirjem Zlatarjem Freyem (Beg iz pekla, 1996, Koreodrama Ljubljana; Hilda, 1997; Schizophrenia, 1997, Koreodrama Ljubljana v koprodukciji s Festivalom Ljubljana, Mittelfestom in Asti teatrom).

Dejavno je sodelovala v gledališkem življenju ter bila članica nekaterih komisij za podelitev nagrad (npr. 6. otroški festival gledaliških sanj). Leta 1988 je za celoten igralski opus in za vlogo Sove v Medvedu Puju dobila nagrado ZDUS.

Grmova je nastopila tudi v filmih, med drugimi v Ljubezen nam je vsem v pogubo v režiji Jožeta Galeta in Begunec režiserja Janeta Kavčiča, preizkusila se je tudi v režiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.