V EU okužena droga

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
V Nemčiji znova prisoten z antraksom okužen heroin.
Oglej si celoten članek

V Nemčiji so imeli ta mesec med injicirajočimi uporabniki heroina že dva primera okužbe z antraksom, po podatkih sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi poroča inštitut za varovanje zdravja (IVZ). Okužbi sta se pojavili v mestu Regensburg na Bavarskem, en primer pa je bil smrtni.

Pri nas tovrstnih okužb za zdaj niso zaznali, toda IVZ uporabnikom heroina kljub temu priporoča “previdnost in spremljanje informacij o pojavu z antraksom okuženega heroina, saj je potencialno nevarna vsaka uporaba heroina: injiciranje, vdihavanje hlapov in kajenje”. Poti okužene droge niso znane in lahko se zgodi, da zaide tudi v Slovenijo.

Otekanje in rdečina

Znaka okužbe z antraksom pri injiciranju sta predvsem otekanje kože in rdečina na mestu vboda, pozneje pa se na tem mestu razvije črno obarvano tkivo. “Pri sistemski okužbi, ki nastane z vbrizgavanjem bacilov antraksa v kri ali na drug način, pa se pojavi sepsa, ki se kaže z visoko temperaturo,” pojasnjujejo na IVZ. Z antraksom okuženi heroin se je sicer pred tem nazadnje pojavil leta 2010, prav tako v Nemčiji ter v Veliki Britaniji in na Škotskem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.