V kruhu je največ soli

Foto: Žurnal24 Slovenci največ soli zaužijemo iz kruha in krušnega peciva ter mesnih izdelkov.
Sol je nujno potrebna sestavina vsakodnevne prehrane, vendar je v prevelikih količinah izjemno škodljiva za zdravje, saj viša krvni tlak in povzroča srčne bolezni ter bolezni ledvic.
Oglej si celoten članek

Prav v kruhu, ki je del vsakodnevne prehrane so količine soli tudi pri nas nedopustno visoke. Soli se pri pripravi kruha ne moremo izogniti, saj je nujna za vzhajanje testa. Kljub temu je danes kruh vsebuje veliko več kot nekoč; preveč. V starih kuharskih receptih je na kilogram kruha predviden "dober ščepec" oz. manjša žlička soli, danes pa jo je v industrijsko pripravljenem kruhu vsaj enkrat več.

Že samo 100 gramov kruha naj bi po raziskavah, ki jih je leta 2007 izvedel Inštitut za varovanje zdravja RS, vsebovalo 1,54 g soli. To pomeni, da Slovenci največ soli zaužijemo iz kruha in krušnega peciva ter mesnih izdelkov.

Kruh z nizko vsebnostjo soli
Na voljo je le v nekaterih pekarnah. Najbolj zdrav kruh se pravzaprav speče doma, kjer lahko nadziramo sestavine.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.