Magazin > Lepota & telo
125 ogledov

V kruhu je največ soli

Slovenci največ soli zaužijemo iz kruha in krušnega peciva ter mesnih izdelkov. Žurnal24 main
Sol je nujno potrebna sestavina vsakodnevne prehrane, vendar je v prevelikih količinah izjemno škodljiva za zdravje, saj viša krvni tlak in povzroča srčne bolezni ter bolezni ledvic.

Prav v kruhu, ki je del vsakodnevne prehrane so količine soli tudi pri nas nedopustno visoke. Soli se pri pripravi kruha ne moremo izogniti, saj je nujna za vzhajanje testa. Kljub temu je danes kruh vsebuje veliko več kot nekoč; preveč. V starih kuharskih receptih je na kilogram kruha predviden "dober ščepec" oz. manjša žlička soli, danes pa jo je v industrijsko pripravljenem kruhu vsaj enkrat več.

Že samo 100 gramov kruha naj bi po raziskavah, ki jih je leta 2007 izvedel Inštitut za varovanje zdravja RS, vsebovalo 1,54 g soli. To pomeni, da Slovenci največ soli zaužijemo iz kruha in krušnega peciva ter mesnih izdelkov.

Kruh z nizko vsebnostjo soli
Na voljo je le v nekaterih pekarnah. Najbolj zdrav kruh se pravzaprav speče doma, kjer lahko nadziramo sestavine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.