Prav v kruhu, ki je del vsakodnevne prehrane so količine soli tudi pri nas nedopustno visoke. Soli
se pri pripravi kruha ne moremo izogniti, saj je nujna za vzhajanje testa. Kljub temu je danes kruh
vsebuje veliko več kot nekoč; preveč. V starih kuharskih receptih je na kilogram kruha predviden
"dober ščepec" oz. manjša žlička soli, danes pa jo je v industrijsko pripravljenem kruhu vsaj
enkrat več.
Že samo 100 gramov kruha naj bi po raziskavah, ki jih je leta 2007 izvedel Inštitut za
varovanje zdravja RS, vsebovalo 1,54 g soli. To pomeni, da Slovenci največ soli zaužijemo iz kruha
in krušnega peciva ter mesnih izdelkov.
Kruh z nizko vsebnostjo soli
Na voljo je le v nekaterih pekarnah. Najbolj zdrav kruh se pravzaprav speče doma, kjer lahko
nadziramo sestavine.
125
ogledov
V kruhu je največ soli
Sol je nujno potrebna sestavina vsakodnevne prehrane, vendar je v prevelikih količinah izjemno škodljiva za zdravje, saj viša krvni tlak in povzroča srčne bolezni ter bolezni ledvic.