V lekarnah hitri test za HIV

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
V ZDA je v prosto prodajo prišel prvi hitri domači test za HIV, ki rezultate pokaže v 20 do 40 minutah.
Oglej si celoten članek

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je včeraj odobrila prodajo prvega hitrega domačega testa za odkrivanje okuženosti z virusom HIV, ki povzroča aids, poroča STA. Test, imenovan OraQuick, je na voljo v lekarnah brez recepta, virus HIV pa lahko v 20 do 40 minutah odkrije v slini.

Prav takšen test sicer zdravniki uporabljajo že od leta 2002 in čeprav je po zdravniških rezultatih 99 odstotkov zanesljiv, FDA opozarja, da je domači test glede odkrivanja okužb točen le v 92 odstotkih.

Do zdaj le z analizo v laboratoriju

A novi test za domačo uporabo ni prvi. Različni testi za odkrivanje virusa so v prodaji že nekaj časa, vendar pa je postopek tak, da mora testiranec sam vzorec krvi poslati na analizo v laboratorij.

Petina jih ne ve, da so okuženi

V ZDA je z virusom HIV okuženih 1,2 milijona ljudi, po ocenah vlade pa se jih petina tega sploh ne zaveda, saj se za HIV nikoli ne testirajo. Okuženost z virusom HIV je kljub dobremu ozaveščanju vsako leto večja, v ZDA pa se na novo vsako leto okuži 50 tisoč ljudi. Strokovnjaki so mnenja, da bi se s pogostejšimi testiranji število na novo okuženih lahko zmanjšalo.

Vse več okuženih tudi pri nas

Tudi v Sloveniji število na novo okuženih z virusom HIV narašča. Po ocenah iz lanskega leta naj bi lani dosegli najvišje število v zgodovini države, okoli 60 na novo okuženih. Najbolj ogrožena skupina so moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, med regijami pa je najbolj ogrožena ljubljanska.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 13:46 4. Julij 2012.

    Ni mi jasno nekaj... Saj se tudi pri nas ze nekaj casa dobi hitri test, vse skupaj traja cca. 6 …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.