Magazin > Lepota & telo
274 ogledov

V lekarnah hitri test za HIV

aids, hiv Shutterstock
V ZDA je v prosto prodajo prišel prvi hitri domači test za HIV, ki rezultate pokaže v 20 do 40 minutah.

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je včeraj odobrila prodajo prvega hitrega domačega testa za odkrivanje okuženosti z virusom HIV, ki povzroča aids, poroča STA. Test, imenovan OraQuick, je na voljo v lekarnah brez recepta, virus HIV pa lahko v 20 do 40 minutah odkrije v slini.

Prav takšen test sicer zdravniki uporabljajo že od leta 2002 in čeprav je po zdravniških rezultatih 99 odstotkov zanesljiv, FDA opozarja, da je domači test glede odkrivanja okužb točen le v 92 odstotkih.

Do zdaj le z analizo v laboratoriju

A novi test za domačo uporabo ni prvi. Različni testi za odkrivanje virusa so v prodaji že nekaj časa, vendar pa je postopek tak, da mora testiranec sam vzorec krvi poslati na analizo v laboratorij.

Petina jih ne ve, da so okuženi

V ZDA je z virusom HIV okuženih 1,2 milijona ljudi, po ocenah vlade pa se jih petina tega sploh ne zaveda, saj se za HIV nikoli ne testirajo. Okuženost z virusom HIV je kljub dobremu ozaveščanju vsako leto večja, v ZDA pa se na novo vsako leto okuži 50 tisoč ljudi. Strokovnjaki so mnenja, da bi se s pogostejšimi testiranji število na novo okuženih lahko zmanjšalo.

Vse več okuženih tudi pri nas

Tudi v Sloveniji število na novo okuženih z virusom HIV narašča. Po ocenah iz lanskega leta naj bi lani dosegli najvišje število v zgodovini države, okoli 60 na novo okuženih. Najbolj ogrožena skupina so moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, med regijami pa je najbolj ogrožena ljubljanska.

Komentarjev 1
  • janko_ 13:46 04.julij 2012.

    Ni mi jasno nekaj... Saj se tudi pri nas ze nekaj casa dobi hitri test, vse skupaj traja cca. 6 minut, stane pa 39,00 eur...