V modi oglaševanje ženskih trupel

Foto: Marc Jacobs
Foto: Marc Jacobs
Lepe ženske ne pozirajo več stoje, temveč ležijo na tleh, kot da so mrtve. Zakaj modna industrija favorizira takšne podobe?
Oglej si celoten članek

V eni od zadnjih kampanj za modno hišo Marc Jacobs se v reklamnih oglasih pojavi pevka Miley Cyrus, ki pa začuda ne vzbuja nobene kontroverznosti. Gre za žensko, ki leži poleg nje, ki bolj bode v oči. Miley in dve manekenki pozirajo na z luno osvetljeni plaži, pevka sedi in strmi v daljavo, ena manekenka stoji v ozadju, medtem ko druga leži na mivki. Slednja ne daje vtisa zadovoljstva in sreče, temveč leži na hrbtu, polovico obraza ima pokritega, spominja na žensko truplo. A seveda je lepo oblečena.

Ne gre seveda za prvo takšno podobo v oglasih za modo ali zabavo. Zadnjih nekaj let so ženska trupla, še posebej zelo lepa ženska trupla, postala stalnica modnih snemanj, oglaševalskih kampanj in televizijskih šovov.

 Na pol gola, v nezavesti, v modricah, zabodena,...

Leta 2006 je Jimmy Choo prikazal žensko, ki se je očitno onesvestila v avtomobilu, za njo pa v temi sedi moški in vihti lopato. Leto kasneje je revija V supermanekenko Doutzen Kroes predstavila v več podobah, na katerih je navidezno nezavestna, napol gola, na eni pa v roki drži medvedka.

Istega leta so v šovu Ameriški top model v eni od epizod predvajali, kako manekenke pozirajo, kot da so mrtve. Žirantje pa so imeli nerealne komentarje - eni od tekmovalk, ki je pozirala, kot da so jo pred nekaj trenutki brutalno zabodli, so rekli, da ni videti dovolj mrtva. Druga, ki je "padla z visoke zgradbe“, je bila dovolj mrtva, tretja, ki je "padla po stopnicah" in obležala v modricah, pa je prejela pohvale, da je zelo lepa in mrtva.

Zgražanje in umik

Obsedenost s smrtjo v oglaševalskih kampanjah pa ni tako presenetljiva, saj sta ženska pasivnost in molčečnost izjemno seksualizirani, se dobro prodajata in sta stilsko zelo primerni. Pa si množice dejansko želijo takšnih podob? Ženske v veliki meri tega ne odobravajo in to tudi glasno povedo. Modne hiše so zato nekaj takšnih oglasov tudi umaknile.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • mia
    12:36 17. Januar 2014.

    Žalostno a, zaradi podhranjenosti so slabokrvne in skoraj ne rabijo ličil, da delujejo kot trupla.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.