Magazin > Lepota & telo
26 ogledov

V modi oglaševanje ženskih trupel

Marc Jacobs Miley Cyrus Marc Jacobs
Lepe ženske ne pozirajo več stoje, temveč ležijo na tleh, kot da so mrtve. Zakaj modna industrija favorizira takšne podobe?

V eni od zadnjih kampanj za modno hišo Marc Jacobs se v reklamnih oglasih pojavi pevka Miley Cyrus, ki pa začuda ne vzbuja nobene kontroverznosti. Gre za žensko, ki leži poleg nje, ki bolj bode v oči. Miley in dve manekenki pozirajo na z luno osvetljeni plaži, pevka sedi in strmi v daljavo, ena manekenka stoji v ozadju, medtem ko druga leži na mivki. Slednja ne daje vtisa zadovoljstva in sreče, temveč leži na hrbtu, polovico obraza ima pokritega, spominja na žensko truplo. A seveda je lepo oblečena.

Ne gre seveda za prvo takšno podobo v oglasih za modo ali zabavo. Zadnjih nekaj let so ženska trupla, še posebej zelo lepa ženska trupla, postala stalnica modnih snemanj, oglaševalskih kampanj in televizijskih šovov.

 Na pol gola, v nezavesti, v modricah, zabodena,...

Leta 2006 je Jimmy Choo prikazal žensko, ki se je očitno onesvestila v avtomobilu, za njo pa v temi sedi moški in vihti lopato. Leto kasneje je revija V supermanekenko Doutzen Kroes predstavila v več podobah, na katerih je navidezno nezavestna, napol gola, na eni pa v roki drži medvedka.

Istega leta so v šovu Ameriški top model v eni od epizod predvajali, kako manekenke pozirajo, kot da so mrtve. Žirantje pa so imeli nerealne komentarje - eni od tekmovalk, ki je pozirala, kot da so jo pred nekaj trenutki brutalno zabodli, so rekli, da ni videti dovolj mrtva. Druga, ki je "padla z visoke zgradbe“, je bila dovolj mrtva, tretja, ki je "padla po stopnicah" in obležala v modricah, pa je prejela pohvale, da je zelo lepa in mrtva.

Zgražanje in umik

Obsedenost s smrtjo v oglaševalskih kampanjah pa ni tako presenetljiva, saj sta ženska pasivnost in molčečnost izjemno seksualizirani, se dobro prodajata in sta stilsko zelo primerni. Pa si množice dejansko želijo takšnih podob? Ženske v veliki meri tega ne odobravajo in to tudi glasno povedo. Modne hiše so zato nekaj takšnih oglasov tudi umaknile.

Komentarjev 1
  • mia 12:36 17.januar 2014.

    Žalostno a, zaradi podhranjenosti so slabokrvne in skoraj ne rabijo ličil, da delujejo kot trupla.