V mrazu zaščitite dihala

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
"V dihalni sluznici so posebni receptorji, ki reagirajo na mraz in sprožijo kašelj," pravi pediatrinja Ajda Cimperman.
Oglej si celoten članek

Prav zato je pomembno, da tako sebe kot najmlajše v zimskem mrazu ustrezno zaščitite pred hladnim zrakom in preprečite pojav nadležnega kašlja.

Zunaj le na svežem zraku

Gibanje na svežem zraku je zdravo in priporočljivo tudi pozimi, toda bodite pazljivi na kakovost zraka. "Preverite, ali je zrak onesnažen, saj pri onesnaženem drobni delci dodatno dražijo dihala," opozarja Cimpermanova. Ob onesnaženem zraku lahko opozorila zasledite tudi v javnih občilih.

Oblečeni v plasti

Otroke za igro na prostem oblecite čebulasto, eno plast več, kot ste oblečeni sami. "Ob koži naj imajo nekaj bombažnega, kar vpija znoj, nato nekaj toplega in čez še oblačilo, ki ne prepusti vetra," dodaja pediatrinja. Zaščitite jih tudi s kapo in šalom. Ni razloga, da bi bili zaradi mraza prikrajšani za zimske radosti.

Naučite jih dihati skozi nos

"Otroke je treba naučiti, da dihajo skozi nos, saj se tako zrak ogreje in očisti," svetuje pediatrinja. Če so nekoliko prehlajeni ali smrkavi in ne morejo dihati skozi nos, jim usta zaščitite s šalom in naj dihajo skozenj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.