Magazin > Lepota & telo
28 ogledov

V mrazu zaščitite dihala

Deklica Shutterstock
"V dihalni sluznici so posebni receptorji, ki reagirajo na mraz in sprožijo kašelj," pravi pediatrinja Ajda Cimperman.

Prav zato je pomembno, da tako sebe kot najmlajše v zimskem mrazu ustrezno zaščitite pred hladnim zrakom in preprečite pojav nadležnega kašlja.

Zunaj le na svežem zraku

Gibanje na svežem zraku je zdravo in priporočljivo tudi pozimi, toda bodite pazljivi na kakovost zraka. "Preverite, ali je zrak onesnažen, saj pri onesnaženem drobni delci dodatno dražijo dihala," opozarja Cimpermanova. Ob onesnaženem zraku lahko opozorila zasledite tudi v javnih občilih.

Oblečeni v plasti

Otroke za igro na prostem oblecite čebulasto, eno plast več, kot ste oblečeni sami. "Ob koži naj imajo nekaj bombažnega, kar vpija znoj, nato nekaj toplega in čez še oblačilo, ki ne prepusti vetra," dodaja pediatrinja. Zaščitite jih tudi s kapo in šalom. Ni razloga, da bi bili zaradi mraza prikrajšani za zimske radosti.

Naučite jih dihati skozi nos

"Otroke je treba naučiti, da dihajo skozi nos, saj se tako zrak ogreje in očisti," svetuje pediatrinja. Če so nekoliko prehlajeni ali smrkavi in ne morejo dihati skozi nos, jim usta zaščitite s šalom in naj dihajo skozenj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.