V sadnem jogurtu do sedem kock sladkorja

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so pod drobnogled vzeli sadne jogurte. Po analizi 26 vzorcev potrošnike opozarjajo, da ti vsebujejo občutno več sladkorja kot navadni, da je v njih kljub obljubam malo sadja in da lahko vsebujejo arome, barvila, sredstva za zgostitev in konzervanse.
Oglej si celoten članek

Medtem ko navadni jogurti vsebujejo od tri do pet gramov sladkorja oziroma laktoze iz mleka v 100 gramih, so vzorci sadnih jogurtov v 100 gramih vsebovali od 10 do 14 gramov sladkorja. Eden od njih, namenjen otrokom, je po podatkih z označbe vseboval kar 8,6 grama sladkorja na 100 gramov, so zapisali pri ZPS.

"To pomeni, da bi na prehranskem semaforju vsem sadnim jogurtom zasvetila oranžna luč," so opozorili in pojasnili: "Običajno pojemo vsebino celega lončka, zato zaužijemo od 15,9 do 35,5 grama sladkorja, kar pomeni približno od tri do sedem kock sladkorja."

Njihova analiza je pokazala tudi, da je lahko v 180-gramskem lončku le manjša jagoda. Pri ZPS so izpostavili, da z označbe pogosto ni mogoče preprosto razbrati, koliko sadja jogurt sploh vsebuje. "V sadnem pripravku ni zgolj sadje, ampak tudi druge sestavine, kot so sladkor, modificirani škrob, arome, barvila in zgoščen sadni sok," so opozorili.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 16:57 16. Januar 2014.

    To je vredno kaznovanja, za vse pohlepneže na denar ki se požvižgajo na zdravje ljudi ... in jim celo lažejo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.