Magazin > Lepota & telo
9 ogledov

V sadnem jogurtu do sedem kock sladkorja

jogurt Shutterstock
V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so pod drobnogled vzeli sadne jogurte. Po analizi 26 vzorcev potrošnike opozarjajo, da ti vsebujejo občutno več sladkorja kot navadni, da je v njih kljub obljubam malo sadja in da lahko vsebujejo arome, barvila, sredstva za zgostitev in konzervanse.

Medtem ko navadni jogurti vsebujejo od tri do pet gramov sladkorja oziroma laktoze iz mleka v 100 gramih, so vzorci sadnih jogurtov v 100 gramih vsebovali od 10 do 14 gramov sladkorja. Eden od njih, namenjen otrokom, je po podatkih z označbe vseboval kar 8,6 grama sladkorja na 100 gramov, so zapisali pri ZPS.

"To pomeni, da bi na prehranskem semaforju vsem sadnim jogurtom zasvetila oranžna luč," so opozorili in pojasnili: "Običajno pojemo vsebino celega lončka, zato zaužijemo od 15,9 do 35,5 grama sladkorja, kar pomeni približno od tri do sedem kock sladkorja."

Njihova analiza je pokazala tudi, da je lahko v 180-gramskem lončku le manjša jagoda. Pri ZPS so izpostavili, da z označbe pogosto ni mogoče preprosto razbrati, koliko sadja jogurt sploh vsebuje. "V sadnem pripravku ni zgolj sadje, ampak tudi druge sestavine, kot so sladkor, modificirani škrob, arome, barvila in zgoščen sadni sok," so opozorili.

Komentarjev 1
  • erikkk 16:57 16.januar 2014.

    To je vredno kaznovanja, za vse pohlepneže na denar ki se požvižgajo na zdravje ljudi ... in jim celo lažejo da je nekaj zdravo če tudi v resnici ni.