Vadba, s katero preverite zdravje možganov

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Kako dolgo lahko stabilno stojite na eni nogi? S to vadbo lahko preverite, kako zdravi so vaši možgani in če vam grozi možganska kap.
Oglej si celoten članek

Dvignite eno nogo in poskušajte tako čim dlje ostati pri miru. Če ste se med to vajo premikali in vam je ravnotežje zelo nagajalo, to ni dober znak. Baje nam slabo ravnotežje nakazuje, da je nekaj narobe z našimi možgani.

Ne, da raziskava pravi, da vas bo kap še v naslednji uri, znanstveniki pravijo, da to kaže na poškodbo možganov in da se bodo težave prej kot slej tudi pokazale. Če se možganske kapi ne prepozna dovolj zgodaj, se povečuje verjetnost večjih zdravstvenih težav in s tem tudi smrti. Možganska kap lahko zadane kogarkoli, možnosti zanjo pa se povečujejo z leti. Več kot 35 odstotkov ljudi, ki so doživeli možgansko kap, je starih nad 65 let, med njimi pa je več žensk kot moških.

Prvi simptomi, ki kažejo na potencialno možgansko kap:

  • nenadna izguba ravnotežja in koordinacije
  • nenadno poslabšanje vida, dvojni vid ali zamegljeni vid
  • ne čutite ene strani obraza
  • šibkost rok
  • težave z govorom, nerazumljiv govor
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.