Vadba že od prvega tedna

Foto: Žurnal24 Med vadbo ne pozabite na pitje. (Foto: Shutterstock)
Vadba za nosečnice. Gibajte se vsak dan, a le pod strokovnim vodstvom.
Oglej si celoten članek

"Pomembno je, da vadbo za nosečnico vodi le za to usposobljen človek. Ne glejte le na ceno in na to, da je vadba blizu doma; najpomembnejša je kakovost," poudarja predsednica Športnega društva Sonce Špela Jakša.

Pilates od prvega tedna
Pilates za nosečnice je prilagojena oblika vadbe, ki prek krepitve, sproščanja ter raztezanja omogoča varno telesno dejavnost do konca nosečnosti. "Vadba za bodoče mamice je primerna od prvega tedna nosečnosti. Glavni ugodni učinki so močnejše medenično dno, lažji porod, izboljšana prekrvavitev telesa, ki preprečuje zatekanje nog in gležnjev, boljše splošno počutje, več energije, boljši spanec, dober nadzor in stabilnost telesa ter manj pridobljenih kilogramov med nosečnostjo," pojasnjuje Jakševa.

Vsaka nosečnica se mora o vadbi posvetovati s svojim ginekologom.
Špela Jakše, Športno društvo Sonce
Voda preprečuje zaprtje
V termah in na bazenih se lahko udeležite tudi programa vadbe za nosečnice v vodi. "Vzgon podpre težo otroka in tako odpravi pritisk na trebušne organe, poveča pretok krvi v mišicah, preprečuje zaprtje in uravnava krvni pritisk, vadba pa zaradi vlažnega zraka izboljšuje tudi dihanje, delovanje srčno-žilnega sistema in pozitivno vpliva na duševno počutje," pravi vaditeljica plavanja za nosečnice v Aquamanii in dodaja, da se, kadar je telo potopljeno v vodo, zmanjša nabiranje in zastajanje tekočin v telesu, tako pa blažite otekline na udih in obrazu.

Ne pozabite na pitje
Med vsako vadbo poskrbite za zadosten vnos tekočine, saj lahko dehidracija povzroča slabost in poveča možnost omedlevice. "Vsaj dve uri pred vadbo ne jejte večjih obrokov, da vas v želodcu ne bo tiščalo, če med vadbo začutite kakršnokoli bolečino, pa jo nemudoma prekinite," svetuje Jakševa.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.