Vegetarijanstvo in veganstvo škodita spermi

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Prehrana, ki temelji na sadju in zelenjavi, naj bi škodila plodnosti.
Oglej si celoten članek

Sadje in zelenjava imata na zdravje sicer številne pozitivne učinke, na plodnost pa naj bi vegetarijanski in veganski način življenja slabo vplivala. To so ugotovili znanstveniki kalifornijske univerze Loma Linda University, ki so se s vprašanjem, kakšen vpliv ima na spermo način prehranjevanja, začeli ukvarjati pred štirimi leti.

V svojo študijo so vključili člane neke verske skupine, ki je prepričana, da je meso "nečisto“ in so se mu zato popolnoma odpovedali. V povprečju so sicer živeli 10 let dlje kot mesojedci, a kvaliteta njihove sperme je bila znatno slabša. Vegetarijanci so imeli namreč v povprečju 50 milijonov spermijev na mililiter, mesojedci pa 70 milijonov, piše v študiji.

So krivi hormoni v soji?

Vzrok za takšno razliko v številu spermijev še ni znan. Morda je krivo pomanjkanje določenih vitaminov, lahko pa bila kriva tudi soja, v kateri je veliko hormonov, med drugim tudi fitoestrogen, ki ima podobne lastnosti kot ženski hormon in bi zato lahko imela škodljive učinke na plodnost, razlagajo raziskovalci.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • mph
    14:46 9. November 2014.

    Če je to res, razlog več, da čim več človeštva preide čimprej izključno na vegansko prehrano, ker nas je stotine-krat …

  • 11:35 9. November 2014.

    P.S. Vegetarijanci živimo nekoliko dlje. Morda pa narava na takšen način skrbi, da se pretirano ne namnožimo. (Če živiš tvegano, …

  • 11:29 9. November 2014.

    Znatno ni prava beseda. Statististično signifikantno je. Vseeno očno odsvetujem vsem veganom, da se na osnovi te novice odločijo, da …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.