Magazin > Lepota & telo
46 ogledov

Vegetarijanstvo in veganstvo škodita spermi

Med nosečnostjo se alkoholu raje odpovejte. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Prehrana, ki temelji na sadju in zelenjavi, naj bi škodila plodnosti.

Sadje in zelenjava imata na zdravje sicer številne pozitivne učinke, na plodnost pa naj bi vegetarijanski in veganski način življenja slabo vplivala. To so ugotovili znanstveniki kalifornijske univerze Loma Linda University, ki so se s vprašanjem, kakšen vpliv ima na spermo način prehranjevanja, začeli ukvarjati pred štirimi leti.

V svojo študijo so vključili člane neke verske skupine, ki je prepričana, da je meso "nečisto“ in so se mu zato popolnoma odpovedali. V povprečju so sicer živeli 10 let dlje kot mesojedci, a kvaliteta njihove sperme je bila znatno slabša. Vegetarijanci so imeli namreč v povprečju 50 milijonov spermijev na mililiter, mesojedci pa 70 milijonov, piše v študiji.

So krivi hormoni v soji?

Vzrok za takšno razliko v številu spermijev še ni znan. Morda je krivo pomanjkanje določenih vitaminov, lahko pa bila kriva tudi soja, v kateri je veliko hormonov, med drugim tudi fitoestrogen, ki ima podobne lastnosti kot ženski hormon in bi zato lahko imela škodljive učinke na plodnost, razlagajo raziskovalci.

Komentarjev 3
  • mph 14:46 09.november 2014.

    Če je to res, razlog več, da čim več človeštva preide čimprej izključno na vegansko prehrano, ker nas je stotine-krat preveč na planetu.

  • Igor Đukanović 11:35 09.november 2014.

    P.S. Vegetarijanci živimo nekoliko dlje. Morda pa narava na takšen način skrbi, da se pretirano ne namnožimo. (Če živiš tvegano, je v interesu ohranitve vrste, da dobiš potomce čimmlajši. Z mesom pretirano bogata zahodna hrana tako povzroča za v povprečju ...prikaži večečju šest let hitrejšo prvo menstruacijo. Vir: Kitajska študija.)

  • Igor Đukanović 11:29 09.november 2014.

    Znatno ni prava beseda. Statististično signifikantno je. Vseeno očno odsvetujem vsem veganom, da se na osnovi te novice odločijo, da ne potrebujejo kondomov. Novica le pomeni, da (če je hitrost spermijev v obeh primerih enaka) vegetarijanci in vegani lahko v ...prikaži večo v povprečju uživajo v nezaščitenih spolnih odnosih kar sedemkrat, da enako tvegajo kot ostali pri petih nezaščitenih spolnih odnosih. Slaba novica pri tem je, da vegetarijanska in veganska hrana poveča športno in ...... ;) vzdržljivost, ter boste tako prehitro "pokurili" vso prednost.