Vitamin D varuje oči

Foto: Žurnal24 Z vitaminom D so bogati mlečni in jajčni izdelki ter žitarice, listnata zelenjav
Ženske, ki imajo visoko raven vitamina D, imajo manj verjetnosti za okvaro vida v starosti, je pokazala raziskava.
Oglej si celoten članek

Starostna degeneracija rumene pege je pogosta težava starostnikov, ki bi jo lahko rešili z uživanjem z vitaminom D bogate hrane v mladosti, pravijo ameriški znanstveniki, ki so opazovali življenjske navade 1.313 prostovoljk. Vsem so pregledali oči, vzeli kri in urin. Izpopolniti so morale anketo o prehranjevalnih in življenjskih navadah. Znanstveniki so jih razdelili v več skupin glede na količino koncentracije vitamina D v krvi in urinu. Tiste z največjo koncentracijo vitamina D imajo 40 odstotkov manjšo možnost za degeneracijo oči od skupine z najmanjšo koncentracijo tega vitamina, so si bili enotni strokovnjaki.

Kaj jesti?
Vodilni raziskovalec Amy Millen z Univerze v Buffalu je dejal, da bi morali osebni zdravniki pri ženskah ugotoviti raven vitamina D in jim nato tudi svetovati, ali naj prilagodijo prehrano in ali potrebujejo prehranska dopolnila z dodanim vitaminom D. V prehrani "zdravilo za oči" dobite v mlečnih in jajčnih izdelkih ter žitaricah. Poleg tega ga najdete tudi v listnati zelenjavi in ribah, predvsem v slanikih, tunah, skušah, lososih in sardelah.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.