Magazin > Lepota & telo
62 ogledov

Vitamin D varuje oči

Z vitaminom D so bogati mlečni in jajčni izdelki ter žitarice, listnata zelenjav Žurnal24 main
Ženske, ki imajo visoko raven vitamina D, imajo manj verjetnosti za okvaro vida v starosti, je pokazala raziskava.

Starostna degeneracija rumene pege je pogosta težava starostnikov, ki bi jo lahko rešili z uživanjem z vitaminom D bogate hrane v mladosti, pravijo ameriški znanstveniki, ki so opazovali življenjske navade 1.313 prostovoljk. Vsem so pregledali oči, vzeli kri in urin. Izpopolniti so morale anketo o prehranjevalnih in življenjskih navadah. Znanstveniki so jih razdelili v več skupin glede na količino koncentracije vitamina D v krvi in urinu. Tiste z največjo koncentracijo vitamina D imajo 40 odstotkov manjšo možnost za degeneracijo oči od skupine z najmanjšo koncentracijo tega vitamina, so si bili enotni strokovnjaki.

Kaj jesti?
Vodilni raziskovalec Amy Millen z Univerze v Buffalu je dejal, da bi morali osebni zdravniki pri ženskah ugotoviti raven vitamina D in jim nato tudi svetovati, ali naj prilagodijo prehrano in ali potrebujejo prehranska dopolnila z dodanim vitaminom D. V prehrani "zdravilo za oči" dobite v mlečnih in jajčnih izdelkih ter žitaricah. Poleg tega ga najdete tudi v listnati zelenjavi in ribah, predvsem v slanikih, tunah, skušah, lososih in sardelah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.