Dragocen prebavni encim
Ananas je zanimanje znanstvenikov pritegnil predvsem s prebavnim encimom bromelinom, ki
razkraja beljakovine. Farmacevti ga dodajajo prehranskim dodatkom, namenjenim predvsem zdravljenju
bolnikov, ki imajo težave s prebavljanjem beljakovin. Poleg tega bromelin razkraja krvne strdke,
odpira zamašene sinuse, lajša okužbe sečil, znižuje krvni tlak in povečuje učinkovanje
antibiotikov. V zdravstvene namene ga pridobivajo iz lupine in iz osrednjega trdega dela, ki ga po
navadi zavržemo, zato do sedaj še ni dokazano, ali ima enake zdravilne učinke tudi sveže ananasovo
meso.
Za energijo in krepitev obrambnih sposobnosti
Tudi vitamin B1 in mangan sta pomembna kofaktorja številnih encimov, ki so udeleženi pri
proizvodnji energije in obrambi organizma. Poleg tega vsebuje veliko biotina, vitamine E, B12 in C
ter več kot 15 mineralnih snovi.
Moč ananasa
Grgranje ananasovega soka je tradicionalno zdravilo za vneto grlo, že dolgo pa velja, da
ananas lajša težave, kot so artritis, bronhitis in katar. Je bogat vir vode in vlaknin ter spodbuja
delovanje ledvic in deluje odvajalno. Prav zaradi tega njegovo uživanje pogosto priporočajo pri
prečiščevalnih dietah.
Svež ali konserviran?
Konserviranje ananasa skorajda ne vpliva na vsebnost vitamina C, a uniči bromelin. Količina
kalorij se pri konserviranemu ananasu poveča le za šest enot (100 g svežega ananasa ima 41
kalorij), kar pa seveda velja za ananas, konserviran v lastnem soku, brez dodanega sladkorja. Ste
vseeno raje za svežega? Pri nakupu bodite pozorni, da izberete takega z zdravimi, zelenimi
koničastimi listi, sadež naj bo težak ter z mičnim sladkim vonjem.
Vneto grlo? Grgrajte ananasov sok
Tradicionalna ljudska medicina pripisuje sladko kislemu ananasu različne zdravilne moči. Vsebuje kar nekaj vitaminov in mineralov, največjo zdravilno moč pa mu daje prebavni encim bromelin.