Tradicionalna ljudska medicina pripisuje sladko kislemu ananasu različne zdravilne moči. Vsebuje kar nekaj vitaminov in mineralov, največjo zdravilno moč pa mu daje prebavni encim bromelin.
Ananas je zanimanje znanstvenikov pritegnil predvsem s prebavnim encimom bromelinom, ki razkraja beljakovine. Farmacevti ga dodajajo prehranskim dodatkom, namenjenim predvsem zdravljenju bolnikov, ki imajo težave s prebavljanjem beljakovin. Poleg tega bromelin razkraja krvne strdke, odpira zamašene sinuse, lajša okužbe sečil, znižuje krvni tlak in povečuje učinkovanje antibiotikov. V zdravstvene namene ga pridobivajo iz lupine in iz osrednjega trdega dela, ki ga po navadi zavržemo, zato do sedaj še ni dokazano, ali ima enake zdravilne učinke tudi sveže ananasovo meso.
Za energijo in krepitev obrambnih sposobnosti
Tudi vitamin B1 in mangan sta pomembna kofaktorja številnih encimov, ki so udeleženi pri proizvodnji energije in obrambi organizma. Poleg tega vsebuje veliko biotina, vitamine E, B12 in C ter več kot 15 mineralnih snovi.
Moč ananasa
Grgranje ananasovega soka je tradicionalno zdravilo za vneto grlo, že dolgo pa velja, da ananas lajša težave, kot so artritis, bronhitis in katar. Je bogat vir vode in vlaknin ter spodbuja delovanje ledvic in deluje odvajalno. Prav zaradi tega njegovo uživanje pogosto priporočajo pri prečiščevalnih dietah.
Svež ali konserviran?
Konserviranje ananasa skorajda ne vpliva na vsebnost vitamina C, a uniči bromelin. Količina kalorij se pri konserviranemu ananasu poveča le za šest enot (100 g svežega ananasa ima 41 kalorij), kar pa seveda velja za ananas, konserviran v lastnem soku, brez dodanega sladkorja. Ste vseeno raje za svežega? Pri nakupu bodite pozorni, da izberete takega z zdravimi, zelenimi koničastimi listi, sadež naj bo težak ter z mičnim sladkim vonjem.