Vodna (telo)vadnica

Foto: Žurnal24 Fit na plaži. (Foto: Shutterstock)
Fitnes, jogging, pilates in še marsikatera vadba postaja "hidro". To poletje kolesarite pod vodo, po morski gladini poskakujte znotraj prozorne žoge ali se z druščino zabavajte z wabobo.
Oglej si celoten članek

V žogi, a privežite se na obalo
Rekreacija ali sprostitveno lebdenje na vodi, poskakovanje ali opazovanje okolice naj bo to poletje okrogle oblike. Vodna žoga je narejena iz vodoodpornega prozornega materiala z nepredušno zadrgo, v kateri se lahko zabava ena ali dve osebi. Previdno le pri količini zraka, saj ga zadostuje za okoli 40 minut na osebo, prav tako pa žogo privežite na obalo, saj se verjetno ne želite zbuditi sredi oceana. Žoga s premerom dva metra stane nekaj manj kot 700 evrov.

Waboba – nagajanje je zaželeno
Precej manjša pa je žoga waboba, ki je bila oblikovana za vodne športe, zdaj pa je dobila še pravila igre. Člani ene ekipe si med seboj podajate žogo, ne da bi jo prestregla nasprotna ekipa. Ko vsi člani ekipe vsaj enkrat dobijo žogo, vaša ekipa osvoji eno točko. Če nasprotna ekipa prestreže žogo, si začne podajati žogo znotraj svoje ekipe. Žoga se lahko odbije v vodi le enkrat med podajo, ko igralec dobi žogo, pa jo mora podati v največ petih sekundah. Držanje nasprotnih udeležencev je prepovedano, nagajanje pa zaželeno. Izboljšane verzije žog waboba so še hitrejše in odbojnejše, stanejo pa okoli osem evrov.

Fitnes potenje v vodi
Če ste bolj za individualne vadbe, a vseeno ljubite vodo, bo aqua fitnes prava izbira. Vadba je primerna tudi za tiste, ki imate težave s sklepi, saj vodni upor prepreči sunkovite gibe. Vedno več domačih wellnessov že ima večnamenske podvodne vadbene naprave za vadbo v vodi. Nekatere izmed njih so Terme Krka, Hotel Ajda, Hotel Livada, Olimje, Terme 3000 … Za fitnes naprave za lasten bazen boste odšteli od 780 do 2350 evrov (Remax).

V vodi na kolo  
Vodno kolesarjenje bo spodbudilo cirkulacijo in bitje srca, ima pa tudi oživljajoč učinek. Boljše telesno in duševno počutje si boste prikolesarili na posebnih kolesih, voda pa vam bo segala malce čez pas.

Jogging kot dive
V isti globini vode se lahko preizkusite v vodnem joggingu, s katerim je med drugim izgubljala kilograme sama diva Mariah Carey. Lahko vadite v bazenih ali pa v morju, če le ni preveč valovito. Vodni jogging posnema brata na prostem. Roke postavite pravokotno na telo; ker se v vodi zaradi upora gibljete počasneje, so gibi bolj pravilni in natančni.

S pomočjo duha in vode …
Pilates je še ena od vadb, ki se seli v vodo. Izvaja se stoje, sede in plavaje. V različnih položajih ter s pomočjo duha in vode krepite svoje mišice. Pomagate si lahko z različnimi plavalnimi pripomočki, obvezna pa so tudi očala. Vodene vadbe pri nas še ni, vendar lahko na spletu najdete navodila, kako izvajati posamezne vaje tudi v vodi.

Članek je bil objavljen v Zame, brezplačni prilogi časnika Žurnal24, ki je izšla 4. junija.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.