Vreme zelo ljubo virusom

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Poiščite sonce in uživajte ribe. Bolni ostanite doma.
Oglej si celoten članek

Vremenoslovci napovedujejo meglo in mraz v nižinah vse do četrtka. “V takem vremenu se več zadržujemo v zaprtih prostorih, zato se nalezljive, predvsem virusne bolezni hitreje širijo,” razlaga Peter Otorepec z inštituta za varovanje zdravja. V tem času smo tudi dovzetnejši za viruse, saj je sluznica zaradi mraza občutljivejša.

Manj hormonov sreče

Temačno in megleno vreme tudi sicer slabo vpliva na naše počutje. “Splošno znano je, da se ljudje bolje počutijo v sončnem vremenu, ko telo tvori več hormonov sreče,” pravi Otorepec. Dolgotrajno pomanjkanje sonca bi lahko vodilo tudi v pomanjkanje vitamina D, ki je ključen za normalen razvoj kosti. V tem času je tako priporočljivo uživati več živil z vitaminom D, ki je predvsem v jajčnem rumenjaku in ribah.

Kronični bolniki naj ostanejo doma

Strokovnjaki bolnikom s slabo vodeno astmo, kronično obstruktivno pljučno boleznijo in drugimi kroničnimi boleznimi dihal odsvetujejo gibanje zunaj. Mrzel in vlažen zrak namreč draži sluznico. Pri bolnikih s slabo vodeno ali nezdravljeno astmo se lahko pojavi astmatični napad, bolnikom s kronično obstruktivno pljučno boleznijo pa se stanje poslabša.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.