Vse bolj ogroženi in bolni

Foto: Žurnal24 Za zdrav krvožilni sistem je nizek krvni pritisk bistvenega pomena. (Foto: Shutt
Več srčnožilnih bolezni zahteva hitre preventivne ukrepe.
Oglej si celoten članek

"Številke obolelih pri nas ne stagnirajo, temveč rastejo," je opozoril specialist za srčnožilne bolezni Mišo Šabovič, iz ljubljanskega kliničnega centra, na predstavitvi rezultatov raziskave o srčnožilni ogroženosti, ki so jo konec februarja v sodelovanju s podjetjem Bayer Schering Pharma izvedli na medicinski fakulteti v Ljubljani.

Tehnologije v medicini gredo hitro naprej, zato prihaja čas, ko bo finančni balon v medicini počil in se bo treba osredotočiti na preventivo.
Mišo Šabovič, specialist za srčnožilne bolezni iz ljubljanskega kliničnega centra
Čez nekaj let bo slabše. "Naša populacija je precej ogrožena," meni Šabovič. "V glavnem gledamo samo tiste z visokim tveganjem, vendar bodo tisti, ki imajo danes še relativno nizko ali srednje tveganje za srčnožilne bolezni, čez nekaj let visoko ogroženi." Prav povišan krvni pritisk je glavni razlog za arterosklerozo. Srčnožilnim boleznim so še posebno izpostavljeni sladkorni bolniki, saj imajo kar od dva- do štirikrat povečano tveganje za njihov nastanek. Bistvena je preventiva, ki je najučinkovitejša v obliki zdravega načina življenja, ki obvezno vključuje tudi zmanjšanje čezmerne telesne teže.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.