Magazin > Lepota & telo
5 ogledov

Vse bolj ogroženi in bolni

Za zdrav krvožilni sistem je nizek krvni pritisk bistvenega pomena. (Foto: Shutt Žurnal24 main
Več srčnožilnih bolezni zahteva hitre preventivne ukrepe.

"Številke obolelih pri nas ne stagnirajo, temveč rastejo," je opozoril specialist za srčnožilne bolezni Mišo Šabovič, iz ljubljanskega kliničnega centra, na predstavitvi rezultatov raziskave o srčnožilni ogroženosti, ki so jo konec februarja v sodelovanju s podjetjem Bayer Schering Pharma izvedli na medicinski fakulteti v Ljubljani.

Tehnologije v medicini gredo hitro naprej, zato prihaja čas, ko bo finančni balon v medicini počil in se bo treba osredotočiti na preventivo.
Mišo Šabovič, specialist za srčnožilne bolezni iz ljubljanskega kliničnega centra
Čez nekaj let bo slabše. "Naša populacija je precej ogrožena," meni Šabovič. "V glavnem gledamo samo tiste z visokim tveganjem, vendar bodo tisti, ki imajo danes še relativno nizko ali srednje tveganje za srčnožilne bolezni, čez nekaj let visoko ogroženi." Prav povišan krvni pritisk je glavni razlog za arterosklerozo. Srčnožilnim boleznim so še posebno izpostavljeni sladkorni bolniki, saj imajo kar od dva- do štirikrat povečano tveganje za njihov nastanek. Bistvena je preventiva, ki je najučinkovitejša v obliki zdravega načina življenja, ki obvezno vključuje tudi zmanjšanje čezmerne telesne teže.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.