Vse bolj okrogli in počasni

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Igro z žogo je nadomestil računalnik, vodo in čaj pa so izpodrinile sladke pijače.
Oglej si celoten članek

Otroci se vse manj gibljejo, obenem pa vse bolj jedo energijsko bogato in hranilno prazno hrano, kažejo raziskave, ki jih je v zadnjih desetih letih izvedel Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije. S starostjo otroka pogostost telesne dejavnosti še upada, obenem pa otroci jedo vse manj sadja in zelenjave; po količini zaužitih sladkih pijač pa se uvrščajo prav v vrh Evropske unije (EU).

Rezultati so seveda predvidljivi: po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije so otroci v Sloveniji med tistimi, ki se jim najhitreje povečuje telesna teža, delež čezmerno hranjenih in debelih 15-letnikov pa se je zadnja leta pri nas tako povečal, da je Slovenija pristala na tretjem mestu med državami EU, ki so sodelovale v raziskavi. Prevelika telesna teža ima poleg večjega tveganja za nastanek z njo povezanih bolezni še druge posledice, med katerimi vzbuja skrb predvsem slabša gibalna učinkovitost, na katero opozarjajo raziskave, opravljene na fakulteti za šport.

Za ustavitev negativnih trendov so po mnenju strokovnjakov odgovorni starši.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.