Vse več otrok predebelih

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Sladkorna bolezen pri najmlajših napreduje hitreje kot pri odraslih.
Oglej si celoten članek

Število odraslih in otrok, ki imajo zaradi prevelike telesne teže sladkorno bolezen tipa 2, po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije raste povsod po svetu. Toda stanje je celo slabše od pričakovanega, saj se je pokazalo, da je obvladovanje zaradi debelosti pridobljene sladkorne bolezni pri otrocih veliko težje kot pri odraslih, saj napreduje hitreje in je zato zelo nevarna zdravju.

Ta bolezen je bila sicer do 90. let prejšnjega stoletja pri otrocih zaznana le izjemoma, dandanes pa je med najmlajšimi velik zdravstveni problem. Tudi zaradi pomanjkanja izkušenj se zdravniška stroka z njo še ne zna uspešno spopadati. Sklepajo, da je hitro napredovanje sladkorne bolezni pri otrocih povezano s hormonskimi spremembami v puberteti, a uspešnega zdravljenja, ki bi to bolezen pri otrocih hitro zaustavilo, še niso našli.

Težava je tudi ta, da otroci ne razumejo popolnoma nevarnosti, ki jih bolezen predstavlja, zaradi česar se, kadar niso pod nadzorom staršev, velikokrat ne držijo diete in ne jemljejo zdravil. Ker je sladkorno bolezen z zdravim načinom življenja mogoče preprečiti, lahko na srečo upamo, da se bo trend kmalu obrnil.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.