Magazin > Lepota & telo
19 ogledov

Vse več otrok predebelih

krof Shutterstock
Sladkorna bolezen pri najmlajših napreduje hitreje kot pri odraslih.

Število odraslih in otrok, ki imajo zaradi prevelike telesne teže sladkorno bolezen tipa 2, po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije raste povsod po svetu. Toda stanje je celo slabše od pričakovanega, saj se je pokazalo, da je obvladovanje zaradi debelosti pridobljene sladkorne bolezni pri otrocih veliko težje kot pri odraslih, saj napreduje hitreje in je zato zelo nevarna zdravju.

Ta bolezen je bila sicer do 90. let prejšnjega stoletja pri otrocih zaznana le izjemoma, dandanes pa je med najmlajšimi velik zdravstveni problem. Tudi zaradi pomanjkanja izkušenj se zdravniška stroka z njo še ne zna uspešno spopadati. Sklepajo, da je hitro napredovanje sladkorne bolezni pri otrocih povezano s hormonskimi spremembami v puberteti, a uspešnega zdravljenja, ki bi to bolezen pri otrocih hitro zaustavilo, še niso našli.

Težava je tudi ta, da otroci ne razumejo popolnoma nevarnosti, ki jih bolezen predstavlja, zaradi česar se, kadar niso pod nadzorom staršev, velikokrat ne držijo diete in ne jemljejo zdravil. Ker je sladkorno bolezen z zdravim načinom življenja mogoče preprečiti, lahko na srečo upamo, da se bo trend kmalu obrnil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.