Magazin > Lepota & telo
451 ogledov

11 krivcev za zastrupitve

pašteta
1/11
Shutterstock
Čeprav so zastrupitve s hrano najpogostejše v poletnem času, to ne izključuje možnosti zastrupitev v zimskih mesecih. Tovrstne zastrupitve uvrščamo med črevesne nalezljive bolezni. Reakcija se običajno pokaže v nekaj minutah do ene ure po zaužitju jedi.

Užitna le kratek čas

Vzroki za zastrupitev ležijo v škodljivih kemijskih snoveh, rastlinskih in živalskih strupih ter mikroorganizmih in njihovih presnovnih izločkih. Živila v svojem naravnem stanju ostanejo užitna kratek čas. Sezonsko pridobivanje in slaba distribucija živil prispevata k nastanku velikih razlik med pridelovanjem in potrebami. V zadnjih letih so se pojavili številni novi mikrobi, ki se prenašajo s hrano. Nekatera živila, ki so nekoč veljala za varna, se danes štejejo za nevarna.

Znaki so različni

Pri zastrupitvi so znaki različni, pride lahko do bruhanja, glavobola, driske in povišane telesne temperature. V večini primerov si lahko pomagamo sami, z nadomestitvijo tekočine in uživanjem lahke hrane. Če bolečine in slabost ter bruhanje ne ponehajo v nekaj urah, je treba nujno poiskati zdravniško pomoč. Ker pri zastrupitvi s hrano izgubimo veliko tekočine, je treba piti velike količine vode. V lekarni je na voljo tudi rehidracijska sol, ki nadomesti izgubljene elektrolite. V dneh po zastrupitvi pa je priporočljivo uživanje lahke hrane.

Da bi se izognili bakterijskim okužbam s hrano, je poleg osebne higiene v kuhinji pomembna tudi higiena priprave hrane:

  • Varna so le zadostno toplotno obdelana živila.
  • Surovo sadje in zelenjavo pred zaužitjem temeljito očistite in operite s pitno vodo.
  • Za pripravo jedi izberite lokalno pridelana živila.
  • Pri shranjevanju in pripravi živil dosledno upoštevajte higienske postopke.
  • Pred pripravo hrane in po njej si vedno temeljito operite roke z milom in toplo tekočo vodo.
  • Namesto bombažnih kuhinjskih krp uporabljajte za čiščenje kuhinjskega pulta papirnate kuhinjske brisače, ki jih takoj po uporabi zavrzite v koš za odpadke.
  • Nikoli ne odmrzujte mesa, rib in perutnine pa tudi drugih živil pri sobni temperaturi na kuhinjskem delovnem pultu ali v topli vodi.
  • Temperature od 5 do 60 stopinj Celzija so idealne za hitro razmnoževanje bakterij.
  • Za hitro odmrzovanje oplaknite zamrznjeno živilo s hladno vodo in ga takoj termično obdelajte.
  • Ne uporabljajte iste sekalne deske za pripravo mesa in nemesnih živil.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.