Magazin > Lepota & telo
267 ogledov

"Čudežni" kurilci maščob

hujšanje Shutterstock
Tablete za hujšanje. Ste prepričani, da poznate delovanje učinkovin v njih?

Receptov za vitkost iz stekleničke je nešteto, kupcev, ki upajo, da bo tableta nadomestila zdravo prehranjevanje in redno gibanje, pa tudi ne manjka. Za vas smo pri strokovnjakih preverili, kaj imena učinkovin na teh zelo oglaševanih izdelkih sploh pomenijo in kako učinkovine delujejo – če sploh.

Carb blockerji

Zaviralci ogljikovih hidratov zmanjšajo absorpcijo teh v telo oziroma znižujejo glikemični indeks pri obroku iz ogljikovih hidratov. "Jemanje teh učinkovin se mi zdi polom, ker obremenjujejo telo, ki se vseeno trudi razgraditi hrano, porablja svojo energijo in prebavne encime, učinka pa ni," o tovrstnem poskusu hujšanja meni nutricionistka Mojca Cepuš. Nad takimi učinkovinami prav tako ni navdušen Mitja Humar, osebni trener fitnesa in predsednik Športnega društva Triatlon moči. "Menim, da carb blockerja ni treba jemati, če se med obrokom zaužije pravilna kombinacija hranil. Ne poznam niti enega tekmovalca na področju fitnesa ali resnega fitneserja, ki bi jemal carb blockerje," pravi in dodaja: "Izdelek se mi zdi bolj modna muha."

Fat burnerji

Med topilce maščob spadajo učinkovine L-karnitin, izvleček zelenega čaja, kitosan in kofein. "Kofein in izvleček zelenega čaja spodbujata izločanje maščobnih kislin in zalog telesne maščobe, L-karnitin pa služi kot transportno sredstvo, ki maščobne kisline iz krvnega obtoka preusmerja v celične mitohondrije, kjer se porabijo kot vir energije," pojasnjuje Humar. Po njegovem mnenju so te tri snovi najučinkovitejše, če jih zaužijete hkrati. Kitosan je vlakno, pridobljeno iz kitina, ki ga vsebujejo nekateri morski lupinarji. Iz kitosana in maščobnih molekul nastanejo želatinaste kroglice, ki so prevelike, da bi se lahko absorbirale, zato se neprebavljene izločijo iz telesa. Nekatere učinkovine torej lahko pripomorejo k hitrejšemu hujšanju, a samo z njimi ne boste dosegli ničesar. "Hujšanje ni čudežna znanost ali zabava. Rezultati so odvisni od vašega truda, trdega dela in pravilno zastavljenih ciljev. Osnova za vse pa sta pravilna prehrana in redna vadba," še pravi Humar.

Ne kupujte, česar ne poznate

Preden se odločite za dodatek k hujšanju, pri strokovnjaku preverite, ali ga sploh potrebujete, in se pozanimajte o učinkovinah. Ne kupujte stvari, ki jih ne poznate  oziroma vsebujejo neznane učinkovine.


Komentarjev 1
  • korisnik_5901 17:48 18.maj 2012.

    Shujšajte naravno in brez napora.http://osebno.com