Magazin > Lepota & telo
37 ogledov

Popolna dieta za vsako starost

ženska hrana jesti Shutterstock
Če ste pri dvajsetih veselo nosile minikrilo, ga pri štiridesetih zagotovo niti pogledate ne več. Tako je tudi z dietami. Za čim boljši rezultat in čim boljše počutje mora biti primerna starosti.

S staranjem se spremeni veliko stvari. Koža se začne gubati, lasje izgubijo lesk in posivijo, telo pa začne izgubljati obliko. Nekatere ženske v želji, da se jim leta ne bi poznala, posegajo po nenaravnih metodah, a z njimi so samo videti mlajše. Kaj pa počutje? Zanj bo poskrbela pravilna prehrana, oziroma dieta, ki mora biti starosti primerna.

Za ženske v dvajsetih

Številne raziskave kažejo, da ženske v dvajsetih veliko raje posegajo po hitri prehrani kot v najstniških letih. Zato predlagamo, da potrebo po njej zadovoljite s pečenim piščancem in cmoki, polnozrnatimi testeninami, rjavim rižem in zmrznjeno zelenjavo. Poskrbite tudi za dnevni odmerek sadja in zelenjave, hkrati pa redno uživajte tuno, lososa in oreščke, ki vas bodo oskrbeli z maščobnimi kislinami omega 3.

Za ženske v tridesetih

Vaš vsakdan je najverjetneje zapolnjen s službenimi obveznostmi, otroki in skrbjo za dom, zato je razmišljanje o hrani le še dodatna obremenitev. V teh letih vas torej lahko hitro zanese na nezdravo stran, zato se dobro posvetite prehrani. Uživajte veliko čičerke, špinače, belušev, avokada, svežega pomarančnega soka in polnozrnatih kosmičev. Za zadovoljitev potrebe po železu si redno privoščite pusto govedino, bučkina semena, perutnino in sojo, vsako jutro pa si pripravite polnovreden zajtrk. Pri vsem tem pa ne pozabite na redno vadbo!

Za ženske v štiridesetih

Pri teh letih ženska končno spet najde nekaj časa zase in za svoje zdravje, spet začne bolj intenzivno skrbeti za svoje telo in dobro počutje. Priporočljivo je pogostejše uživanje sadja, zelenjave, ječmena in ovsa, pozabiti pa ne smete niti na polnozrnat kruh in otrobe. Ker to obdobje prinaša menopavzo in z njo stres, v telo vnašajte več oreščkov, banan, pomaranč in jagod. Izogibajte se nezdravim maščobam in gaziranim pijačam.

Za ženske v petdesetih

Ženske se v teh letih pogosto srečujejo z artritisom, ki pa lahko s pravilno prehrano postane znosnejši. Povečajte vnos omega 3 maščobnih kislin, uživajte losos in orehe, poskrbite pa tudi, da boste zaužile veliko sadja, bogatega z vitaminom C. Navaden čaj nadomestite z zelenim ali črnim čajem. Zmanjšajte vnos železa in povečajte vnos kalcija, ki bo okrepil vaše kosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.