Magazin > Lepota & telo
29 ogledov

Dieta za vse življenje

krof, dieta Shutterstock
Celiakija je pogostejša, kot so sprva menili; brez ustrezne diete se lahko pojavijo zapleti.

"V preteklosti so menili, da je celiakija redka bolezen, v zadnjih desetletjih pa so številne raziskave potrdile, da je to najpogostejša oblika preobčutljivosti na hrano pri otrocih in odraslih ter se pojavlja pri okoli odstotku populacije," pravi Jernej Dolinšek iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Gre za kronično bolezen tankega črevesa, ki je preobčutljivo na gluten. Ta je v rži, pšenici, ječmenu in ovsu.

Dosmrtna dieta

Gluten povzroča poškodbo sluznice tankega črevesa, kar ima za posledico zmanjšano funkcijo tega dela črevesa in motnje v presnovi hrane. Bolniki imajo prebavne motnje, pojavi se pomanjkanje vitaminov in drugih sestavin hrane, odpornost organizma pa pade. Edino "zdravilo" za celiakijo je brezglutenska dieta. Če v prehrani ni prekrškov, se črevesna sluznica obnovi in bolnik živi popolnoma normalno življenje.

Novosti v diagnostiki

Medtem ko je bilo doslej za potrditev vedno treba opraviti biopsijo sluznice tankega črevesa (gastroskopija), je Evropsko združenje za pediatrično gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano sprejelo odločitev, da se pri otrocih z več kot desetkrat višjo prisotnostjo protiteles t-TG v krvi lahko uvede dieta brez biopsije.

Prekrški

Če zaradi prekrškov ni takojšnjega poslabšanja zdravja, to še ne pomeni, da se lahko bolnik prehranjuje normalno. Prekinitev diete lahko vodi v dosti hujšo obliko bolezni. Rak prebavil je pogostejši pri bolnikih s celiakijo, ki se ne držijo stroge diete.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.