Magazin > Lepota & telo
42 ogledov

Stroga dieta prepreči staranje možganov

misliti, ideja, obraz Shutterstock
Z omejevanjem prehrane bodo možgani ostali dlje časa mladi, pravi skupina znanstvenikov s Katoliške univerze Svetega srca v Rimu.

Italijanski znanstveniki so namreč odkrili molekularni proces, ki zaščiti možgane pred poškodbami. Skrivnost je v zmanjšani prehrani. Raziskavo so opravili na laboratorijskih miših, poroča The Telegraph. Mišim so zmanjšali vnos kalorij, to pa je povzročilo aktivacijo beljakovinske molekule, ki možganom pomaga ohraniti mladost. Vodja študije Giovambattista Pani je pojasnil, da so izsledki raziskave pokazali, da je mogoče s strogo dieto preprečiti staranje možganov.

Zmanjšali vnos kalorij

V dolgoletni raziskavi so mišim zmanjšali vnos kalorij za 30 odstotkov od običajne prehrane. Izkazalo se je, da so tako hranjene živali živele dlje, njihove kognitivne sposobnosti pa so bile v primerjavi z mišmi, ki so dobile dovolj hrane, precej boljše. Raziskava je objavljena v ameriški reviji Procesing of the National Academy of Sciences. V nadaljevanju bodo poskušali ugotoviti, ali lahko proces spodbudijo še kako drugače kot samo z zmanjšanjem vnosa kalorij.

Komentarjev 2
  • korisnik_5901 17:50 18.maj 2012.

    Shujšajte hitro in naravno.http://osebno.com

  • Žurnalček 15:14 29.december 2011.

    Od kdaj je pa cerkvi do pameti ! Več blentavih, več v puščicah.!