Vzdrževanje preprog

Foto: Žurnal24 preproga, sesalec
Pri vzdrževanju preprog je najbolj pomembno, da jih redno sesamo in čištimo. A če pri negi pretiravamo, lahko preprogo tudi uničimo.
Oglej si celoten članek

Nove preproge nekaj časa spuščajo dlake, zato jih je bolje le sesati kot krtačiti. Pravilno krtačenje je v smeri dlak in nikakor ne v nasprotno.

Tanke in lahke preproge je najbolje obložiti s penasto gumo, ki bo preprečila njeno drsenje. Če morate kdaj umakniti preprogo, je pomembno, da je ne zlagate, temveč zavijete, da se ne bi lomila. Če se je preproga vseeno zlomila, jo razširite, malo navlažite z vodo in obtežite z vseh strani.

Za prvoten sijaj
Je barva na vaši preprogi zbledela? Ni nujno, da morate kupiti novo. Preprogo posipajte s soljo, jo čvrsto zavijte in pustite stati čez noč. Naslednji dan preprogo dobro otresite in posesajte. Sijaj bodo povrnila mešanica, ki jo pripravite s tremi žlicami kisa, nekaj kapljicami eteričnega olja in pol litra vode. V raztopino namočite krpo, s katero rahlo pobrišete po celi površini.

Ko se vam preproga umaže in želite madež takoj očistiti, je najbolje, da madež prekrijete s krpo ali katero drugo tkanino, ki ste jo namočili v sredstvo za čiščenje preprog. Čistila nikoli ne smemo politi direktno na madež. Če želite čistilo iz domače kuhinje, zmešajte sodo bikarbono, limonin sok in mineralno vodo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.