Magazin
46 ogledov

Vzdrževanje preprog

preproga, sesalec Žurnal24 main
Pri vzdrževanju preprog je najbolj pomembno, da jih redno sesamo in čištimo. A če pri negi pretiravamo, lahko preprogo tudi uničimo.

Nove preproge nekaj časa spuščajo dlake, zato jih je bolje le sesati kot krtačiti. Pravilno krtačenje je v smeri dlak in nikakor ne v nasprotno.

Tanke in lahke preproge je najbolje obložiti s penasto gumo, ki bo preprečila njeno drsenje. Če morate kdaj umakniti preprogo, je pomembno, da je ne zlagate, temveč zavijete, da se ne bi lomila. Če se je preproga vseeno zlomila, jo razširite, malo navlažite z vodo in obtežite z vseh strani.

Za prvoten sijaj
Je barva na vaši preprogi zbledela? Ni nujno, da morate kupiti novo. Preprogo posipajte s soljo, jo čvrsto zavijte in pustite stati čez noč. Naslednji dan preprogo dobro otresite in posesajte. Sijaj bodo povrnila mešanica, ki jo pripravite s tremi žlicami kisa, nekaj kapljicami eteričnega olja in pol litra vode. V raztopino namočite krpo, s katero rahlo pobrišete po celi površini.

Ko se vam preproga umaže in želite madež takoj očistiti, je najbolje, da madež prekrijete s krpo ali katero drugo tkanino, ki ste jo namočili v sredstvo za čiščenje preprog. Čistila nikoli ne smemo politi direktno na madež. Če želite čistilo iz domače kuhinje, zmešajte sodo bikarbono, limonin sok in mineralno vodo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.