Z antibiotiki previdno

Foto: Žurnal24 (Foto: Shutterstock)
Bakterija ali virus? Režim zdravljenja naj določi zdravnik.
Oglej si celoten članek

Zdravnica Tatjana Grmek Martinjaš našteva, da na bakterijsko okužbo posumimo pri slabšanju splošnega stanja bolnika; pri vročini, ki traja dlje kot tri ali štiri dni; pri vnovičnem povišanju vročine, ko se je za dan ali dva že znižala; če se kašelj stopnjuje in če se pojavijo bolečine, znaki težkega dihanja, premajhen vnos tekočin in/ali zmedenost. "Bakterijska superinfekcija se običajno pojavi na enem organu, denimo na ušesih, pljučih ali možganih," nadaljuje.

Presodi naj zdravnik
Pri zgornjih bolezenskih znakih je treba obiskati zdravnika, ki bo presodil, ali gre za bakterijsko okužbo in ali je potrebno antibiotično zdravljenje, izpostavlja Marta Grgič Vitek z inštituta za varovanje zdravja. Antibiotik namreč ne učinkuje proti virusnim okužbam, kot sta gripa in prehlad. Jemanje antibiotikov, ki niso potrebni, pa lahko povzroči njihovo nedelovanje, ko jih boste potrebovali za resnejše okužbe, kot so bakterijska pljučnica, gnojna angina in meningitis.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.