Magazin > Lepota & telo
100 ogledov

Z antibiotiki previdno

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Bakterija ali virus? Režim zdravljenja naj določi zdravnik.

Zdravnica Tatjana Grmek Martinjaš našteva, da na bakterijsko okužbo posumimo pri slabšanju splošnega stanja bolnika; pri vročini, ki traja dlje kot tri ali štiri dni; pri vnovičnem povišanju vročine, ko se je za dan ali dva že znižala; če se kašelj stopnjuje in če se pojavijo bolečine, znaki težkega dihanja, premajhen vnos tekočin in/ali zmedenost. "Bakterijska superinfekcija se običajno pojavi na enem organu, denimo na ušesih, pljučih ali možganih," nadaljuje.

Presodi naj zdravnik
Pri zgornjih bolezenskih znakih je treba obiskati zdravnika, ki bo presodil, ali gre za bakterijsko okužbo in ali je potrebno antibiotično zdravljenje, izpostavlja Marta Grgič Vitek z inštituta za varovanje zdravja. Antibiotik namreč ne učinkuje proti virusnim okužbam, kot sta gripa in prehlad. Jemanje antibiotikov, ki niso potrebni, pa lahko povzroči njihovo nedelovanje, ko jih boste potrebovali za resnejše okužbe, kot so bakterijska pljučnica, gnojna angina in meningitis.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.