Z mlekom nad odvečne kilograme

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Različne raziskave so večkrat dokazale, da sestavine v rdečem vinu zavirajo rast in kopičenje maščobnih celic. Podobne lastnosti naj bi imelo tudi mleko.
Oglej si celoten članek

Izsledki raziskave, ki so jo opravili na zvezni politehnični šoli v švicarski Lausanni, so pokazali, da sestavina, ki je prisotna v mleku, ščiti pred debelostjo. Podobna naj bi bila tisti v vinu, ki ji pripisujejo enake lastnosti.

Mleko podobno vinu

Nikotinamid v mleku naj bi imel podobne lastnosti kot resveratrol v vinu. Ta je naravni antioksidant iz družine polifenolov, ki pomaga pri zaviranju kopičenja maščobnih celic. Raziskavo, ki so jo objavili v strokovni reviji Cell Metabolism, so izvedli na miših v laboratoriju. Izsledki so pokazali, da so miši, ki so konzumirale večje količine nikotinamida, kljub izredno kalorični prehrani hitreje pokurile maščobe kot tiste miši, ki niso uživale omenjene snovi.

Podrobnejše raziskave

Kljub pozitivnim učinkom nikotinamida na miših je treba narediti podrobnejše raziskave o učinkih, ki jih ima ta na ljudeh. Strokovnjaki predvidevajo, da bi lahko sestavina imela drugačne učinke na ljudeh, kot jih je imela na miših.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 06:58 26. Junij 2012.

    OK, potem bom jaz pri vinu ostal....., pa še za čike naj kaj pogruntajo....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.