Magazin > Lepota & telo
19 ogledov

Z mlekom nad odvečne kilograme

mleko Shutterstock
Različne raziskave so večkrat dokazale, da sestavine v rdečem vinu zavirajo rast in kopičenje maščobnih celic. Podobne lastnosti naj bi imelo tudi mleko.

Izsledki raziskave, ki so jo opravili na zvezni politehnični šoli v švicarski Lausanni, so pokazali, da sestavina, ki je prisotna v mleku, ščiti pred debelostjo. Podobna naj bi bila tisti v vinu, ki ji pripisujejo enake lastnosti.

Mleko podobno vinu

Nikotinamid v mleku naj bi imel podobne lastnosti kot resveratrol v vinu. Ta je naravni antioksidant iz družine polifenolov, ki pomaga pri zaviranju kopičenja maščobnih celic. Raziskavo, ki so jo objavili v strokovni reviji Cell Metabolism, so izvedli na miših v laboratoriju. Izsledki so pokazali, da so miši, ki so konzumirale večje količine nikotinamida, kljub izredno kalorični prehrani hitreje pokurile maščobe kot tiste miši, ki niso uživale omenjene snovi.

Podrobnejše raziskave

Kljub pozitivnim učinkom nikotinamida na miših je treba narediti podrobnejše raziskave o učinkih, ki jih ima ta na ljudeh. Strokovnjaki predvidevajo, da bi lahko sestavina imela drugačne učinke na ljudeh, kot jih je imela na miših.

Komentarjev 1
  • Fulmmer 06:58 26.junij 2012.

    OK, potem bom jaz pri vinu ostal....., pa še za čike naj kaj pogruntajo....