Magazin > Lepota & telo
18 ogledov

Kaj narediti po koncu diete?

dieta Shutterstock
Dieta je končana, dosegli ste cilj in izgubili odvečne kilograme, kaj pa sedaj? Najtežje je šele pred vami, saj je ohranjanje nove teže pogosto bolj naporno, kot pa samo izgubljanje kilogramov. A ameriški raziskovalci pravijo, da poznajo rešitev.

Če želite ostati vitki tudi mesece po koncu diete, preprosto jejte manj. Raziskovalci iz newyorške univerze Columbia pravijo, da je po koncu diete pomembno misliti na zaužite kalorije. Tistim, ki po končani dieti svojega jedilnika bistveno ne spremenijo in se tako vrnejo na stari režim prehranjevanja, svetujejo, da dnevni vnos kalorij zmanjšajo za okoli 22 odstotkov, kar je za približno 300 kalorij. Razlog za to naj bi se skrival v mišicah, ki po dieti za svoje delovanje porabijo manj kalorij.

Kriv tudi metabolizem

Za pridobivanje kilogramov po končani dieti so pogosto krive tudi hormonske spremembe, spremembe metabolizma in apetita. Raziskovalec Michael Rosenbaum pravi, da se med dieto in po njej spremeni tudi delovanje možganov. Ti začnejo višek hrane prepoznavati kot nagrado, področje možganov, zadolženo za samokontrolo, pa postane bolj pasivno. Tako napadi lakote niso nič nenavadnega, kot tudi ne ponovno kopičenje kilogramov.

Brez jojo učinka

Če se ne želite znajti v začaranem jojo učinku, poskrbite za redne obroke. Večkrat na dan si privoščite več manjših porcij, prednost dajte zdravim živilom, spijte dovolj vode in nikar ne pozabite na telesno aktivnost. In če se zgledujete po načinu prehranjevanja vaše prijateljice, s katero imata sedaj morda skoraj enako postavo in težo, le da ona pred tem ni bila na dieti, bodite pozorni, da boste tudi v tem primeru zaužili vsaj 20 odstotkov manj kalorij, kot prijateljica, še opozarjajo raziskovalci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.