Magazin > Lepota & telo
255 ogledov

Jejte, kot narekuje ura

ura Žurnal24 main
Za vsako živilo obstaja ustrezen del dneva, ko ga je treba zaužiti. Zjutraj je priporočljivo uživanje sadja.

Strokovnjaki so že velikokrat spremenili prehransko piramido, ki svetuje, kako naj bi jedli. Namesto na piramido pa zdaj prisegajo na prehransko uro. “Ta kot najpomembnejše pravilo pri prehranjevanju zapoveduje, da za vsako živilo obstaja ustrezen del dneva, ko je živilo treba zaužiti,” pravi prehranska terapevtka iz centra Holistic  Alja Dimic.

Obilen zajtrk

Zajtrk je najpomembnejši obrok in ta mora biti bogat z vsemi vrstami živil, ker to encimska dejavnost dovoli v jutranjih urah. “Dopoldne uživajte predvsem nepredelane ogljikove hidrate, ki vas bodo napolnili z energijo za začetek dneva in poskrbeli za uravnovešeno delovanje metabolizma,” pravi Dimičeva. “Najboljši za začetek dneva so sveže iztisnjen jabolčno-korenčkov sok, vse vrste sadja lokalnega proizvoda, opoldanska malica pa naj bo iz oreščkov, ki bodo poskrbeli za dobro delovanje možganov in umsko sposobnost,” dodaja.

Pomembne maščobe

Kosilo je treba jesti med 12. in 15. uro; v tem delu dneva telo proizvaja veliko encimov, ki razgrajujejo beljakovine, kar omogoča krepitev imunskega sistema. “Za kosilo si privoščite nepredelana žita – proseno ali ajdovo kašo, kvinojo, divji riž ...; vse pripravite z zelenjavo. Ne pozabite na pomembne maščobne kisline omega 3, ki so na primer v lanenem in konopljinem olju, za peko pa uporabite kokosovo maščobo,” predlaga prehranska strokovnjakinja. Če uživate fižol, lečo ali sojo, mesa ne potrebujete, ker so ta živila zadosten vir beljakovin.

Dve uri pred spanjem

“Večerjajte najmanj dve uri pred spanjem. Zvečer si privoščite zelenjavo; ne pozabite na stročnice (beljakovine). Lahko si privoščite sojin jogurt, ovseno mleko z vaniljo ali proseni puding,” predlaga Dimičeva. Kombiniranje ogljikovih hidratov in beljakovin se odsvetuje za kosilo in večerjo, dovoljeno je le za zajtrk.

Pravila prehranske ure:

  • Zajtrk si privoščite vsako jutro.
  • Sadje uživajte le zjutraj.
  • Zvečer ne posegajte po žitih.
  • Zelenjavo uživajte ves dan.
  • Med obroki morajo miniti vsaj tri ure.
  • Večerjajte najmanj dve uri pred spanjem.
Komentarjev 2
  • realistka 16:45 24.marec 2012.

    se 100 % strinjam :)

  • Maxximus 23:52 19.marec 2012.

    Gospa terapevtka...js moram vstat ob 02.45 uri...jabolčno-korenčkov sok js pokurim že med hojo do avta...potem pa še 2 uri vožnje v službo...Sploh pa ob tako zgodnjih oz. poznih urah se mi hrana gabi...očitno telesu jesti takrat še ne paše - ...prikaži več morte kdaj probat vstat ob pol treh zjutraj in it jest...in ves ta blabla o vsaj 5 obrokih dnevno...? Prosim vas, prelevite se v kožo navadnega smrtnika in potem pametvat! Js bi rade volje živel zdravo, pa žal ne morem!