Za boljši trening si pomagajte z matematiko

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Če želite pri teku dosegati boljše rezultate, si pomagajte s preprostim izračunom maksimalnega srčnega utripa.
Oglej si celoten članek

"Izračun maksimalnega srčnega utripa (v nadaljevanju max su) vam pove, kakšen je vaš maksimalni utrip v eni minuti, z njegovo pomočjo pa nato določite območje, v katerem želite trenirati in hitreje doseči zastavljeni cilj," nam je pojasnil trener Blaž Strožer, ki trenutno vodi Adidasovo šolo teka, in v nadaljevanju razložil, kako si lahko pomagamo z max su.

Max su izračunate tako, da od številke 220 odštejete svoja leta (max su= 220–leta). Če ste torej stari 30 let, je vaš maksimalni utrip 190 udarcev v minuti. Od tega morate odšteti še srčni utrip v mirovanju, ki pa je odvisen od vsakega posameznika. "Tega si zmerite zjutraj, v ležečem ali sedečem položaju," pravi Strožer. Če je vaš su v mirovanju 60, boste dobili rezultat 130 (190-60). Nato si izberite cono srčnega utripa, v kateri želite izvajati tekaški trening.

Poznamo štiri cone srčnega utripa:

• Za večjo porabo maščob (60–70 % max su): S tekom v tem območju predvsem razvijamo vzdržljivost in aerobno kapaciteto. V tem območju je poraba maščob največja.

• Za boljše delovanje srčnožilnega sistema (70–80 % max su): V tem območju najbolj razvijamo kardiovaskularni sistem, kar posplošeno pomeni sposobnost prenašanja kisika v mišice in ogljikovega dioksida iz mišic, ki so obremenjene.

• Za boljšo vzdržljivost (80–90 % max su): S treningom v tem območju izboljšujemo laktatni sistem. V tem območju je glikogen, ki je shranjen v mišicah, primarno gorivo, kot stranski produkt pa nastaja mlečna kislina. Z laktatnim treningom izboljšamo sposobnost prenašanja laktata in zvišamo laktatni prag.

• Za hitrost (90–100 % max su): V tem območju razvijamo predvsem hitra mišična vlakna in posledično hitrost.

Ko ste določili cono, ki se stopnjuje glede na vašo zmogljivost, nadaljujte z računanjem. Če ste si recimo izbrali cono 70–80 % max su, izračunajte 70 odstotkov od 130. Izračunu 91 nato še prištejete udarce v mirovanju (91+60), iz česar dobite rezultat 151. Za osebo, ki si je izbrala trening v tej coni to torej pomeni, da mora dosegati maksimalni srčni utrip 151 udarcev na minuto. "Lahko je pet udarcev manj ali več," je še pojasnil trener.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.