Za kronične bolečine so krivi možgani

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Bolečina, ki se vrača, je posledica zelo čustvenega odziva nanjo, je pokazala raziskava.
Oglej si celoten članek

Razlika med poškodbo, ki se zaceli popolnoma brez posledic, in tisto, zaradi katere imate še vse življenje kronične bolečine, je v čustvenem dojemanju poškodbe, je pokazala raziskava, izvedena na Univerzi Northwestern v ZDA. Če je ob poškodbi močno aktiviran tudi del možganov, ki uravnava čustva, je verjetnost, da bo bolečina postala kronična, zelo velika.

Nov pristop k zdravjenju

Kadar bolečina oziroma poškodba na začetku ne sproži močnega čustvenega odziva, se kronična bolečina najverjetneje ne bo pojavila in se bo poškodba zacelila brez dolgoročnih posledic. Napovedi so bile zanesljive v 85 odstotkih. Raziskovalci so to odkrili po desetletju spremljanja poškodovancev, njihovih bolečin in delovanja možganov ter bodo svoje moči zdaj usmerili v obraten proces, torej zdravljenje kroničnih bolečin s spreminjanjem impulzov v možganih. To pomeni popolnoma nov pristop k zdravljenju tovrstnih bolečin, saj so se do zdaj strokovnjaki osredotočali predvsem neposredno na poškodbo, veliko manj pa na možgane.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.