Magazin
103 ogledov

Za kronične bolečine so krivi možgani

bolečina Shutterstock
Bolečina, ki se vrača, je posledica zelo čustvenega odziva nanjo, je pokazala raziskava.

Razlika med poškodbo, ki se zaceli popolnoma brez posledic, in tisto, zaradi katere imate še vse življenje kronične bolečine, je v čustvenem dojemanju poškodbe, je pokazala raziskava, izvedena na Univerzi Northwestern v ZDA. Če je ob poškodbi močno aktiviran tudi del možganov, ki uravnava čustva, je verjetnost, da bo bolečina postala kronična, zelo velika.

Nov pristop k zdravjenju

Kadar bolečina oziroma poškodba na začetku ne sproži močnega čustvenega odziva, se kronična bolečina najverjetneje ne bo pojavila in se bo poškodba zacelila brez dolgoročnih posledic. Napovedi so bile zanesljive v 85 odstotkih. Raziskovalci so to odkrili po desetletju spremljanja poškodovancev, njihovih bolečin in delovanja možganov ter bodo svoje moči zdaj usmerili v obraten proces, torej zdravljenje kroničnih bolečin s spreminjanjem impulzov v možganih. To pomeni popolnoma nov pristop k zdravljenju tovrstnih bolečin, saj so se do zdaj strokovnjaki osredotočali predvsem neposredno na poškodbo, veliko manj pa na možgane.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.