Magazin > Lepota & telo
132 ogledov

Če boste to jedli za zajtrk, boste shujšali

hrana, ženska Shutterstock
Se že dolgo borite z željo po hrani, pridno vadite in se odrekate ogljikovim hidratom, da boste letos v kopalkah resnično zablesteli? Sprostite se in si za zajtrk privoščite velik kos torte.

Raziskovalci so ugotovili, da je obilen zajtrk zmagovalna kombinacija za pomoč pri hujšanju, saj ta omogoča občutek sitosti. Če se boste zjutraj najedli, boste ves dan zmerno jedli in ne boste hrepeneli po hrani, ki je prepovedana. To, kar ste pojedli zjutraj, boste brez težav tudi pokurili.

Nizkokalorične diete

V raziskavi je sodelovalo dvesto ljudi s povečano telesno težo, ki so bili že dolgo na nizkokalorični dieti. Moški so dnevno vnesli 1.600 kalorij, ženske pa 1.400. Sodelujoče so razdelili v dve skupini. Prva skupina si je privoščila obilen zajtrk s sladico, druga skupina pa je lahko pojedla večji obrok čez dan, vendar brez sladice.

Več kalorij, manj kilogramov

Izsledki raziskave so pokazali, da so bili ljudje, ki so si za zajtrk privoščili sladico, uspešnejši od tistih, ki so zjutraj pojedli manj kalorij. Cilj raziskave ni bilo samo zmanjšanje teže, ampak tudi nadzorovanje lakote. Prehrana, ki vsebuje kombinacijo beljakovin in ogljikovih hidratov, povečuje občutek sitosti, je za Huffington Post povedala vodja raziskave Daniela Jakubowicz.

Komentarjev 7